Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Σεμινάριο με θέμα «Χορικά στο Αρχαίο Δράμα» στη Θεατρική Συμπαιγνία


Το εργαστήρι της Θεατρικής Συμπαιγνίας έχει την χαρά να φιλοξενεί για δεύτερη φορά τη χορογράφο Αναστασία Θεοφανίδου σε ένα σεμινάριο με θέμα «Χορικά στο Αρχαίο Δράμα». Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο ή το χορό ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Σάββατο 21 Απριλίου και Κυριακή 22 Απριλίου
Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας. 6945533242
Γιολάντα Καπέρδα

Σεμινάριο με την χορογράφο Αναστασία Θεοφανίδου | Χορικά στο Αρχαίο Δράμα

Ασκήσεις, κινητικά μοτίβα και διδασκαλία χορικού (πάροδος - Όρνιθες – χορογραφία Ζουζού Νικολούδη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι) είναι το υλικό που θα διδαχθεί στο σεμινάριο που στόχο έχει να δώσει στοιχεία και να βοηθήσει στην εξοικείωση με το κεφάλαιο των χορικών στην Αρχαία Τραγωδία και Κωμωδία.

Λίγα λόγια για το χορό στο Αρχαίο Δράμα...

Χορός: μια πολυμελής ομάδα ανδρών ή γυναικών, που φέρουν πανομοιότυπα κοστούμια και προσωπεία και λειτουργούν ως ομοιογενές, αδιαχώριστο σύνολο, δηλαδή σπανίως εξατομικεύονται. Πέραν αυτού όμως η ομοιογένεια του χορού προσδιορίζει και τον ρόλο του ως ομάδας ανθρώπων που κινούνται οριακά ανάμεσα στα πρόσωπα του δράματος και στους θεατές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χορός επηρεάζει αποφασιστικά τον τρόπο με τον οποίο το κοινό προσλαμβάνει τα δρώμενα, ιδιαίτερα στην περίπτωση της τραγωδίας (στην κωμωδία ο χορός είναι καταφανώς προκατειλημμένος).

Σάββατο 21 Απριλίου 4 ώρες
Κυριακή 22 Απριλίου 4 ώρες


Θεοφανίδου, Αναστασία, Χορογράφος

Σπουδές: Arts Educational Schools στην Αγγλία για 7 χρόνια. Συνεργάστηκε, ως χορεύτρια,με το Κέντρο Κλασικού Μπαλέτου και τον Λ.Ντε Πιαν, τη Λυρική Σκηνή και το Αέναον Χοροθέατρο του D. Lommel, όπου υπήρξε βασικό στέλεχος και σολίστ από το 1980 έως το 1988 συμμετέχοντας σε όλες τις παραστάσεις.
Επίσης, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου ως ηθοποιός-χορεύτρια στα έργα Αλεξάνδρεια-Αθήνα και Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι.
Υπήρξε Kαλλιτεχνική Διευθύντρια, χορογράφος και δασκάλα, του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ (1994–2000), όπου χορογράφησε τις παραστάσεις:Μεταμορφώσεις, Αιχμές, Στίχοι, Κύκλος ζωής, Ματωμένος γάμος και Ρωμαίος και Ιουλιέτα επί δύο.
Καλλιτεχνική διευθύντρια της Πρότυπης Σχολής Χορού του Δήμου Καλαμαριάς από το 2011-2015.
Έχει διδάξει σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές χορού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ από το 1988 ως σήμερα.
Χορογράφησε, επίσης, πάνω από εξήντα παραστάσεις θεάτρου και όπερας σε σκηνοθεσίες των: Ρ. Πατεράκη, Δ. Μαυρίκιου, Δ. Ιωάννου, Β. Παπαβασιλείου, Σ. Καρακάντζα, Α. Μίγκα, Θ. Γκόνη, Π. Βούλγαρη, Γ. Ρήγα, Γ. Ιορδανίδη, Γ. Παρασκευόπουλου, Ν. Κοντούρη, Ν. Σακαλίδη, Τ. Ράτζου, Σ. Γούτη, Γ. Καλατζόπουλου,Κ. Καζάκου, Μ. Μπεκρή, Β. Αρδίττη, Β. Νικολαΐδη και Π. Καρτάλοφ. Από το 2001 συνεργάστηκε με το περιοδικό Εντευκτήριο έχοντας την καλλιτενική επιμέλεια εκδηλώσεων.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Σχήματος Εκτός Άξονα, οι δραστηριότητες του οποίου ξεκίνησαν το 2007 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σκηνοθέτησε τις παράστασεις Ρόλοing , Δούλες, Αντώνιο και Κλεοπάτρα, Κασσάνδρα, Αν ξέραμε..., Αντί Βιογραφικού..!, Μήδεια (Μονόλογος) και την παράσταση Πορείες Τρωάδων. Ενώ έχει παίξει στις παραστάσεις “Χαίρω πολύ, Νόρα”, Πορείες Τρωάδων και το ρόλο της Μόλλυ στον Οδυσσέα του Τζόυς.Το Μάιο του 2016 τιμήθηκε με το Βραβείο Τερψιχόρη για την προσφορά της στην Ορχηστική Τέχνη.